Cum să ne recâștigăm locul pierdut?

Program Terapeutic de scurtă durată

 

După mai multe amânări din cauza pandemiei, am reușit în final să organizăm cel de al doilea program terapeutic de scurtă durată din acest an, între 20-31 iulie. Evenimentul a fost găzduit de către Centrul de Misiune Rebeca din Cătălina, jud. Covasna. În ciuda interesului mare, am fost nevoiți să primim doar 16 persoane, majoritatea dependenți de alcool, dintre care 3 cupluri. Tematica programului terapeutic de 12 zile cu titlul ”Cum să ne recâștigăm locul pierdut?” a avut ca scop conștientizarea în persoanele dependente pierderile lor, situația reală în care se află și care sunt posibilitățile de a recâștiga locul pierdut în familie, în relația conjugală, la locul de muncă și în societate.

Prezentările de dimineață și discuțiile de grup s-au axat pe autocunoaștere, ajutându-i să-și evalueze pierderile, rănile și modelele greșite de autoapărare aduse din copilărie care îi afectează și în prezent și care au dus la dependență. La discuțiile individuale de mentorat au primesc îndrumări practice care le ajută în procesul de schimbare, iar la workshopuri au realizat că nu sunt singuri cu problema lor, astfel încetul cu încetul sentimentul de rușine le-a dispărut. Încă din primele zile s-a format între ei o atmosferă de încredere și atenție, ușurând foarte mult procesul terapeutic.

Prelegerile și discuțiile de după-amiază au vizat cunoștințele și concepțiile greșite despre consumul de substanțe. Filmele ecranizate (Visco și Trial of Love) au făcut parte, de asemenea, din terapie, deoarece au fost confruntative, motivânu-i emoțional pe clienți. În cursul lecturilor biblice de seară ei au avut ocazia să audă despre libertatea sufletească a mântuirii oferită pentru fiecare de către Isus, iar mărturiile de viață a mai multor persoane și cupluri care trăiesc de mai mulți ani în abstinență au avut un efect pozitiv asupra lor, deoarece situațiile de viață asemănătoare le-au dat o rază de speranță că și ei pot să învingă dependența.