În apropierea Învierii Domnului

Mesajul directorului executiv al Crucii Albastre:

Dragi prieteni,
aveam în minte multe alte lucruri să vă spun acum, în apropierea Învierii Domnului. Din păcate, viața noastră de zi cu zi, proiectele de viitor, au luat o turnură neașteptată. Brusc am revenit la lucrurile simple, la nevoile de bază și la conștientizarea mult mai mare a faptului că ne trebuie atât de mult solidaritatea și empatia celor din jur.

Am intrat în criza declanșată de pandemia cu noul coronavirus, abrupt, ca toată lumea, și am fost puși în fața unor alegeri foarte dificile. Ce să facem? Să primim beneficiari noi sau să închidem porțile și să rămânem doar cu cei aflați în centre? Am văzut pacienți speriați. Am vazut colegi îngrijorați. Am primit îndemnul autorităților de a ne proteja și a respecta ”distanțarea socială”.

Am reușit, la început cu greu, să cumpărăm dezinfectanți pentru mâini și suprafețe și câteva măști și mânuși. Am avut temeri mari când am văzut cum rafturile magazinelor se golesc în ritm amețitor și ne-am gandit: Oare cum vom putea asigura hrana pentru atâția oameni care sunt internați? Oare cum îi vom putea proteja pe colegii noștri care fac aprovizionarea?

Așa au trecut primele două săptămâni. Am hotărât să oprim pentru moment primirea de noi benefiari, după ce am discutat și cu autoritățile și ni s-a spus că internările nu sunt interzise, dar nici nu se recomandă în această perioadă.

Acum a apărut o nouă problemă. Dacă nu avem suficienți beneficiari, din ce o să plătim taxe, utilități, salarii…. Tot fluxul, care înainte ni se părea normal, acum este blocat, iar noile realități ne impun și reguli noi de conviețuire.

După emiterea Ordonanței Militare Nr. 8 am fost obligați și noi, ca toate centrele rezidențiale de asistență socială, să împărțim angajații noștri în două ture care să acopere câte 14 zile non-stop la centre. O parte din colegii noștri și-au luat concediu, din zilele rămase neefectuate de anul trecut.

Având un număr tot mai mic de pacienți, am hotarât înainte de Paști să unim pentru perioada aceasta cele două centre. A fost o decizie inspirată și, judecând și după feedbackul pacienților, o experiență reușită. Din fericire, la centrul din Șura Mică avem o grădină mare și atât colegii cât și beneficiarii centrului pot desfășura diverse activități. Am început grădinăritul, toaletarea pomilor, mici reparații de primăvară. Natura, își urmează cursul ei, parcă total imună la fricile omenești.

Asta este acum. Sperăm că începând cu data de 15 mai să revenim treptat la normal și să ne redeschidem cât mai larg posibil porțile, ca să putem primi din nou oamenii care au atâta nevoie de tratament. Luând în același timp toate măsurile de siguranță care stau în puterea noastră. Din păcate, în perioade din acestea, în care oamenii se află sub o mare presiune, la mulți consumul de alcool și droguri crește. De asemenea crește problematiac jocurilor de noroc online.

Mulțumim tuturor care și în această perioadă plină de provocări sunt alături de noi, cu gânduri bune și rugăciuni, dar și cu fapte. Suntem recunoscători pentru orice sprijin pe care îl primim.

Doamne ajută!

Jur. Marius Oltean