ROSAAC nyilakozatok

sjaak_monsterROSAAC nyilatkozat a drogmegelőzésről és a terápia fontosságáról, mint kiemelkedő téma a 2010. június 25-i, pénteki, Drogellenes Világnap alkalmával

A Romániai Szerfüggőket Segítő Szervezetek Koalíciójának (ROSAAC – Romanian Substance Abuse and Addiction Coalition) egyik törekvése, hogy az alkohol és drog-visszaélés megelőzésére koncentráljon. Megelőzni mindig jobb, mint gyógyítani! Valójában úgy gondoljuk, hogy sok személy vagy sosem részesül megfelelő megelőzésben és végül a szerfüggőség áldozata lesz vagy függő lesz minden megtett prevenciós erőfeszítés ellenére.

A statisztikák megemlítik, hogy jelenleg Romániában 2 millió alkoholista van és 300.000 – 500.000 személy drogfüggő. A terápiás kapacitás, ha minden szolgáltatást beleszámolunk (fekvő-betegek és járó-betegek számára), 0.20-0.25% -ra becsülhető (forrás: ANA 2007., 2008.; Dégi Csaba BBTE, 2010.) Az alkohol okozta elhalálozási arány 2.7-szer nagyobb Romániában, mint más Európai országban (EU: 82.88 / 100.000; RO: 220 / 100.000 – forrás WHO 2008., 2010.).

Nem hivatalosan ezek a számok kétség kívül sokkal magasabbak. Úgy tűnik, hogy a Román Kormány által biztosított kezelések kimerülnek a pszichiátriák működtetésével és a betegség-megelőző akciókkal (injekciós tű, methadon és óvszerek osztogatása). Sajnos köztudott, hogy ez a megközelítés a függőket többnyire nem viszi a gyógyuláshoz (felépüléshez), csak megfigyelés alatt tartják őket egy ideig.

A ROSAAC jelenleg 114 helyet tud biztosítani bentlakásos / fekvő terápiával (napi 24 órában, a hét minden napján) és 464 helyet járó-betegek számára biztosított terápiával/tanácsadással. Tudatában vagyunk az óriási szükségnek azok számára, akik függők, és azok családtagjaiknak – a ROSAAC Koalíció tagjainak bővítenie kell a kapacitást, ami a terápiákat és a tanácsadást illeti. Egy bentlakásos kezelés átlag napi költsége 80-100 RON között van. Kérjük a Román Kormányt, hogy vegye figyelembe erőfeszítéseinket és támogassa anyagilag a ROSAAC Koalíció napi költségét. A mai napig csak külföldről kap támogatást.

Amikor a felépülés vagy a függők útbaigazításának, az önmegtartóztatás fele vezetésének és a román társadalomba való sikeres visszaillesztésének kérdése merül fel, fontos tudni, hogy a ROSAAC Koalíció változatos terápiás modelleket ajánl Románia különböző területein és megyéiben. A ROSAAC járó-beteg, nappali és bentlakásos terápiákat működtet. Az alkalmazott terápiás modellek változnak a 12 lépcsős Minnesota modelltől, a Portage modellen át, a Teen Challenge, a Mana Deschisa szervezet által kidolgozott modellig (amely a függőség és társfüggőségi rendellenesség kezelésére specializálódott). Férfiakat és nőket egyaránt szívesen látnak, az egyik szervezetünk függő nőkkel és azok gyerekeivel is foglalkozik.

A ROSAAC sajnos csak az egyike a nagyon kevés opciók közül Romániában, amely a felépülésen alapuló terápiára irányul. A ROSAAC hisz az absztinencia megvalósíthatóságában, a felépülésben és az újra beilleszkedésben. Sok kliensünk ismét teljes értékű tagja lesz a társadalomnak. A ROSAAC szervezetek eddig nem kaptak támogatást a Román Kormánytól. Ennek ellenére, mi folytatjuk erőfeszítéseinket!

A ROSAAC szomorúan veszi tudomásul, hogy a román törvények módosításával ismét nem veszik figyelembe a prevenciót és a terápiát.

A ROSAAC figyelemmel tartja, hogy az utóbbi napokban nyolc újabb szer került be az illegális drogok listájára, de az etnobotanikus boltok még mindig jól működnek. A Kormányzati prevenció azt jelentené, legalábbis mi úgy véljük, hogy a Román Kormány döntő lépést tenne ez ellen a fiatalságot érintő szellemi, érzelmi és végül fizikai jólét fenyegetése ellen.

Több mint 20 millió függő világszerte nem tud semmiféle terápiában részesülni. Ennek oka az anyagi hiány, a vízió hiánya, a politika, az érdektelenség és egyebek. Az igazság az, hogy a függőt a függőségi állapotában tartani sokkal költségesebb a kormánynak, mint a terápia. Értem ezen az orvosi ellátás (háziorvosok, kórházak, sürgősségi, mentő, gyógyszerek), rendőrség, törvényszék, bíróság, ügyvédek, börtön és munkanélküliséggel járó költségtöbbletet. Arról nem is beszélve, hogy ez mennyibe kerül a családnak, akik legalább annyit szenvednek, mint a függő maga.

Sjaak Monster 
ROSAAC elnök